כל הדרכים שיאפשרו לכם להשיג בחינם או להוזיל עלויות של תרופות ומכשירים רפואיים שאינם כלולים בסל הבריאות הממלכתי
אחד המצבים הקשים ביותר לחולה נוצר כשהוא נזקק לתרופות שאינן כלולות בסל הבריאות הממלכתי. תרופות, מכשירים רפואיים או טיפולים אחרים שאינם כלולים בסל, עלולים להסתכם בהוצאה של מאות ואפילו עד מיליוני שקלים. אז מה אפשר לעשות כדי לשלם פחות? המדריך המלא.
בדקו את הסל המורחב של קופת החולים
חלק מקופות החולים מציעות תרופות שאינן בסל לכלל מבוטחיהן במסגרת סל מורחב. כדאי לברר במוקד המידע של קופת החולים שלכם האם התרופה לה אתם זקוקים כלולה בסל המורחב של הקופה.
בדקו את הביטוח המשלים של קופת החולים
בדקו האם התרופה לה אתם זקוקים ניתנת בהנחה בביטוח המשלים, במידה שאתם מחזיקים בביטוח כזה. הביטוחים המשלימים של קופות החולים הציעו בעבר תרופות שאינן בסל הבריאות הממלכתי במחירים מוזלים, אולם חוק ההסדרים לשנת 2008 קבע כי קופות החולים לא יציעו עוד דרך הביטוח המשלים תרופות מצילות חיים ומאריכות חיים, מהלך המונע עד היום, נכון לשנת 2016, מהקופות את האפשרות להציע תרופות רבות שאינן בסל במסגרת הביטוח המשלים. עם זאת, החוק אינו אוסר על הביטוחים המשלימים להציע תרופות שאינן בסל הממלכתי שאינן כאלה הנחשבות מצילות ומאריכות חיים.
בדקו את הביטוח הרפואי הפרטי
בדקו אם אתם מבוטחים בביטוח רפואי פרטי והאם הפוליסה מאפשרת הנחות או מימון מלא לתרופות, טכנולוגיות או טיפולים אחרים שאינם כלולים בסל הבריאות.
ישנם אנשים המחזיקים בביטוח בריאות פרטי דרך מקום העבודה, למשל שוטרים או מורים, מבלי שהם מודעים לכך או שאינם זוכרים שהם מחזיקים בביטוח פרטי. לכן מומלץ לכל מטופל שנתקל בצורך בתרופה לסרטן שאיננה בסל לבצע חיפוש מקיף לכלל פוליסות הביטוח שהוא מחזיק, ולברר האם הן מכסות גם מצב רפואי ואת התרופה או הטיפול לו הוא זקוק.
פנו לוועדת חריגים של הקופה
פנו לוועדת החריגים של קופת החולים שלכם. הוועדה קיימת כדי לתת מענה למבוטחי הקופה הזקוקים לתרופות או טיפולים שאינם כלולים בסל, במידה והם ניסו את הטיפולים הקיימים בסל למחלה, ואלה לא עזרו. כיום לכל קופה אמות מידה משלה להחלטה על מתן תרופה שאינה בסל והשיקולים הם מגוונים – הערכת סיכויי הצלחת הטיפול, מידת הניסיון איתו, השלכות כלכליות לקופה ולעיתים אף מצבו הכלכלי של החולה.
בשל חוסר מודעות, רק מעטים מנצלים את האפשרות הזו. אם אתם זקוקים לתרופה שאינה בסל, פנו לוועדת החריגים (את הדרך לפנות אליה ניתן לברר בקופת החולים). צרפו לפנייה חוות דעת והמלצה לטיפול מהרופא שהפנה אתכם לאותה תרופה.
פנו לנציבת קבילות הציבור
אם ועדת החריגים של הקופה עונה בשלילה, ניתן לפנות לנציבת קבילות הציבור במשרד הבריאות בטלפון 5400* או בדואר אלקטרוני kvilot@moh.health.gov.il
להדרכה על אופן הגשת הקבילה ופרטים נוספים לחצו כאן. אם הקופה עדיין לא מספקת לכם את התרופה, קיימת אפשרות להגיש תביעה לבית הדין. בעמותה ע”ש קרן דולב לצדק רפואי יוכלו לסייע לכם בנושא.
הצטרפו לקבוצת רכישה
אם אפשר לבצע רכישה קבוצתית של אופניים חשמליים ואפילו דירות אז למה לא תרופות יקרות? לקבוצה יש יותר כוח קנייה, מה שמאפשר להשיג תרופות רבות במחירים מוזלים באופן משמעותי. ברשת הבריאות החברתית “כמוני” פועלת קבוצה מיוחדת לרכישה קבוצתית של תרופות שאינן בסל, הפועלת להזלת מחירי התרופות – בין אם הן רשומות וזמינות בישראל או שיש לייבאן במיוחד. מנהל הקבוצה, גבי מוסייב, פונה בשם המטופלים לבתי מרקחת שונים לקבל הצעות מחיר ולהתמקח. הקבוצה פועלת באישור משרד הבריאות וללא מטרת רווח.
פנו לחברת התרופות
חלק מחברות התרופות מפעילות “תוכניות חמלה”, במסגרתן הן מסבסדות חלקית או ממנות באופן מלא תרופות שאינן בסל. ניתן לברר על כך באמצעות המחלקות הרלוונטיות בבתי החולים, דרך הרופאים המטפלים ומומלץ גם לעיין באתרי האינטרנט של החברות.
פנו לבתי מרקחת מיוחדים
קיימים בתי מרקחת שמספקים תרופות מצילות חיים שאינן בסל הבריאות בהנחות ואף במחירי עלות. רשימה עדכנית של בתי המרקחת אפשר לקבל מחברות התרופות או בהסתדרות הרוקחים בטלפון: 03-5604541.
פנו לארגונים ועמותות
ישנם מספר ארגונים שמסייעים לחולים לקבל תרופות או מכשירים שאינם בסל הבריאות. כמו עמותת “יחד בתקווה” לדוגמה, מקבלת תרופות יקרות מחולים שאינם זקוקים להן יותר ומעבירה אותן לחולים אחרים.
אם מה שאתם נזקקים לו הוא מכשור רפואי – כמו קביים, הליכון או מכשיר אינהלציה – ניתן לוותר על רכישת המכשיר ולשאול אותו מארגונים כמו “עזרה למרפא” או “יד שרה” תמורת פיקדון אך ללא תשלום.
הקמת קרנות מימון להצלת חיים
ישנם עמותות כדוג’ עמותת “יחד בתקווה” או כמו עמותת “חברים לרפואה” אשר מלווה את החולה ובונה עבורו תכנית תמיכה מקיפה, ותוכנית גיוס תרומות במטרה לפתור בעיותיו ולהשיג עבורו את הטיפול הטוב והמתאים ביותר למצבו הקריטי.
השתתפו במחקר קליני
לעיתים מתאפשר לקבל תרופות מחוץ לסל בחינם באמצעות השתתפות במחקרים קליניים. כדי לברר אם נעשה מחקר בתרופה, ניתן לפנות לרופא המטפל, להתקשר למחלקות בבתי חולים שעוסקות בתחום או לבדוק ברשימת המחקרים הקליניים באתר משרד הבריאות. קחו בחשבון שחלק מהמחקרים כוללים קבוצת ביקורת שחבריה מקבלים תרופת דמה ולכן חשוב לברר באיזה סוג של מחקר מדובר.
קנו באילת
כיום עדיין קיימת האפשרות של רכישת תרופות באילת ללא מע”מ וניתן לנצל זאת. כשמדובר בתרופות יקרות, החיסכון משמעותי.
קנו לפי מספר כדורים
חשבו מראש כמה כדורים תצטרכו לפני שאתם מגישים את המרשם לרוקח. בחלק מהמקרים, אם אתם צריכים שתיים וחצי חפיסות, אין הכרח לשלם על שלוש. ניתן לקנות על פי מספר הכדורים הנדרש, ולבקש מהרוקח להפחית בכמות שבחבילה.
בקשו תרופה גנרית
תרופות גנריות זולות הרבה יותר. במרבית המקרים הרופאים רושמים את התרופה הגנרית. אבל במקרה שנרשמת תרופה יקרה שאינה בסל, צריך לבדוק אם יש חלופות גנריות זולות. ההפרש במחיר יכול להיות משמעותי.